1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 97/B, Tel.: + 36 1 252 1421
Kiwa Dental Fogászati Klinika
  Főoldal    Fogászat    Kapcsolat    Fogászati kezelések    Fogpótlások anyagai    Fogpótlások típusai    Árak
Fogászati hírekFogorvosi cikkek, hírek, újdonságok a fogászatban
Lehangoló felmérés az angol fogászati ellátással kapcsolatosan
Tíz brit állampolgárból négy nem engedheti meg magának, hogy felkeresse fogorvosát - állítja egy frissen megjelentetett tanulmány.

A felmérés azt állapította meg, hogy az eszkalálódó megélhetési költségek kilenc britből egy számára - ez 2 millió főt jelent - olyan magasak lettek, hogy egész egyszerűen több, mint 5 éve már kerülik a fogorvosi ellenőrzéseket, míg egynegyedük - 500 ezer ember - legalább 18 hónapig, azaz másfél évig nem ment fogorvosi ellenőrzésre.

Négyből egy brit állampolgár mondta azt, hogy a fogorvossal való találkozást „inkább luxusnak, semmint szükségesnek" tekintik a saját háztartásukat illetően, és ennek megfelelően sorolták a prioritások listáján hátra.

Ugyanakkor a szülők azt is elismerték, hogy túl későn vitték gyermekeiket az első fogorvosi szűrésre, így minden tíz gyermekből több, mint egynél már 5 éves kor előtt szükség volt fogtömésre. A megkérdezett szülők egyharmada ismerte el, hogy gyermekük még nem volt 10 éves, amikor megtörtént az első fogtömése.

A „Simplyhealth" kutatása során 10.000 fő, Egyesült Királyságbeli állampolgár adott választ kérdéseikre. A „Simplyhealth" az Egyesült Királyság egyik legrégebbi, 139 éves, és egyben legnagyobb pénzügyi tervezéssel és privát egészségügyi biztosítással foglalkozó vállalata.
A válaszok alapján a kutatók azt állapíthatták meg, hogy bár napjainkban a brit emberek sokkal könnyebbnek találják, hogy a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (angol rövidítése: NHS) keretén belül találjanak fogorvost, mégis úgy érzik, hogy az állami fogorvosok által nyújtott szolgáltatások nem fednek le annyi mindent, mint korábban, nem kapják meg ugyanazt a kezelést, mint régen, viszont a maszek fogorvoshoz menést olyan drágának tartják, hogy egyszerűen nem engedhetik meg maguknak.

James Glover, a Simplyhealth munkatársa ezzel kapcsolatosan a következőket mondja: „Az egyének és a családok manapság sokkal könnyebben eljutnak egy fogorvoshoz, és ez nagyszerű. Azonban az aggasztó, hogy a kezelés költsége nagyon sok embert arra kényszerít, hogy elhalassza a fogászati szűrés időpontját, különösen, hogy az NHS (a brit állami egészségügyi szolgálat) fogászati tarifái április elején megemelkedtek. Ez az oka annak, hogy cégünk fogászati finanszírozási terveket ajánl, mivel olyan sok ember igényelt segítséget a rutin fogorvosi ellenőrzések költségeinek menedzseléséhez. Reményeink szerint ez segít majd az egyének arra való ösztönzésében, hogy rendszeresen keressék fel fogorvosukat, anélkül azonban, hogy aggódniuk kellene a költségek miatt."

A Simplehealth felmérése azt is napvilágra tárta, hogy az emberek nem értik és nincsenek is tisztában azzal, mit tehet egy fogorvos. A megkérdezett emberek egyharmada azt válaszolta, nem gondolja úgy, hogy ha szájüregi rák tünetei lennének, akkor a fogorvos képes lenne azokat észrevenni. Továbbá, 20 %-uk úgy nyilatkozott, hogy nem érzi szükségét annak, hogy rendszeresen felkeressen egy fogorvost.

Mindezek eredményeképpen, a 10.000 megkérdezett brit állampolgár gyermeke 31 %-ának már szüksége volt arra, hogy az elmúlt 5 év során legalább egyszer sürgősségi fogászati kezelésre menjen.

Csaknem minden tíz felnőttből egy azt mondja, hogy fogaik állapota miatt olyan kínosan érzi magát, hogy kerüli a fogorvoshoz menést, és csaknem minden ötből egy azt válaszolta, hogy fél a fogorvostól.

A Simplehealth dentális tanácsadója, Michael Thomas ezzel kapcsolatosan a következőket mondja: „A betegek által kapott fogászati kezelések színvonalának érezhető esése valóban szerencsétlen dolog, mivel az NHS mindent megtesz - és sikeresen - annak érdekében, hogy növelje azon betegek számát, akik az NHS fogorvosait felkeresik. Azonban számunkra nem tanácsos elhanyagolni ezt a kérdést, sőt, a kormány folyamatban lévő reformtervei közé is be kell venni. Fontos, hogy az emberek oktatása érdekében többet tegyünk, meg kell ismerniük a gyenge szájüregi egészség következményeit, mivel kutatók azt állítják, hogy az elhanyagolt szájüregi egészség összefüggésbe hozható a stroke és a szívbetegség nagyobb kockázatával. A fogorvosok egy család számára értékes információkat és segítséget nyújthatnak, azonban a betegeknek azt tudniuk kell, hogyan hozhatják ki a legtöbbet a fogorvosi vizitből."

Több, mint a megkérdezettek egyharmada azt mondta, a múlt év során több, mint 150 GBP értékű (kb. 40-50.000 HUF) számlát kapott a fogorvosától, és ezeknek az embereknek egy nagy százaléka hitelkártyával kellett, hogy fizessen.

 

Forrás: www.diagnozis.hu

Túlsúly miatt hullhat a fog
Fogorvosok szokásai
A saverózióról
Mi a szájszárazság?
Depresszió és a száj kapcsolata
Terhesség és fogászat
Videojátékok = fogszuvasodás
Tippek a rossz lehellet ellen
Ötből egy nő fél a fogorvostól
Veszélyben a leszokott dohányosok fogai
Nyalóka, ami csökkenti a fogszuvasodást
Fogászati kezelések és a nano-technológia
Lehangoló felmérés az angol fogászati ellátással kapcsolatosan
Fémmentes fogpótlások
DNS-teszt a fogínybetegség megelőzése érdekében

FőoldalKapcsolatCopyright