1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 97/B, Tel.: + 36 1 252 1421
Kiwa Dental Fogászati Klinika
  Főoldal    Fogászat    Kapcsolat    Fogászati kezelések    Fogpótlások anyagai    Fogpótlások típusai    Árak
Fogászati hírekFogorvosi cikkek, hírek, újdonságok a fogászatban
Fogászati kezelések és a nano-technológia
A következő nagy kezelési forradalom felé halad a fogorvoslás tudománya - egy olyan korszak felé, amelyben a gyökércsatorna terápiája életre kelti a beteg fogakat, nem pedig életképtelen, vagy elhalt fogakat hagy a szájban.

Az ACS Nano (az Amerika-i Kémiai Társaság 2007. óta megjelenő tudományos folyóirata) szakfolyóiratban jelent meg egy beszámoló, amelyben tudósok leírnak egy "típusában első", nano méretű dentális filmet (vékony réteg, hártya), amely ennek az oly régóta kívánt célnak az elérésében már korán ígéretesnek mutatkozik.

Nadia Benkirane-Jessel és munkatársai (a francia Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Kutatóintézet kutatónője) arról számolnak be, hogy a gyökércsatorna kezelések minden évben emberek millióinak segítenek fogaik elvesztésének megakadályozásában. A gyökérkezelés során a fogorvos eltávolítja a fájdalmas, gyulladt fogbélt (pulpa), azt a megbetegedett, vagy sérült fogon belüli lágyszövetet, amely idegeket és vérereket tartalmaz.

A regeneráló endodontiának (fogbetegségekkel foglalkozó tudományág) - amely azzal is foglalkozik, hogy kifejlesszen és létre is hozzon olyan szöveteket, amelyek helyettesíthetik a megbetegedett, vagy károsodott fogbélt - megvan az a potenciálja, hogy a fogbél eltávolítások forradalmian új alternatívájával szolgáljon.

A tudósok beszámolnak arról, hogy egy többrétegű, nano méretű filmhártyát - amely az emberi hajszál vastagságának mindössze ötvenezred része - fejlesztettek ki, amely olyan anyagot tartalmaz, mely képes a fogbél regenerációját segíteni.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy az alfa-melanocyta-stimuláló-hormonnak, vagy rövidítve "alfa-MSH"-nak elnevezett anyag gyulladásellenes tulajdonságokkal bír. Laboratóriumi tesztelés során a tudósok bebizonyították, hogy az alfa-MSH egy széles körben használatos polimerrel kombinálva egy olyan anyagot termel, amely a fogbél fibroblastjainak gyulladásos folyamataival száll szembe. A fibroblast a fogbélben található sejtek legfőbb típusa. Az alfa-MSH-t tartalmazó nano filmhártya ezeknek a sejteknek a számát is megnöveli. Ez pedig segíthet a károsodott fogakat revitalizálni, és a gyökércsatorna kezelések iránti igényeket csökkenteni - állítják a tudósok a megjelent publikációban.

 

Forrás: www.diagnozis.hu

Túlsúly miatt hullhat a fog
Fogorvosok szokásai
A saverózióról
Mi a szájszárazság?
Depresszió és a száj kapcsolata
Terhesség és fogászat
Videojátékok = fogszuvasodás
Tippek a rossz lehellet ellen
Ötből egy nő fél a fogorvostól
Veszélyben a leszokott dohányosok fogai
Nyalóka, ami csökkenti a fogszuvasodást
Fogászati kezelések és a nano-technológia
Lehangoló felmérés az angol fogászati ellátással kapcsolatosan
Fémmentes fogpótlások
DNS-teszt a fogínybetegség megelőzése érdekében

FőoldalKapcsolatCopyright